Lista produktów

Powrót

 

Papaya: 100 tabletek (74,00 g) ; Suplement diety

 

papaya

 

 

Papaja od dawna uważana była (i jest) za lekarstwo w ludowej medycynie Afryki i Azji, niezależnie od tego, że za najlepsze jakościowo uważane są owoce pochodzące z Meksyku i Ameryki Środkowej.

Owoce papai mają dobroczynny wpływ na organizm człowieka: poprawiają funkcje dróg żołądkowo-jelitowych, pozwalają szybko odzyskać siły po przebytych chorobach i przemęczeniu. Ich spożywanie zalecane jest zwłaszcza osobom starszym.

Miąższ owoców papai zawiera 85-88% wody, 6-12% cukrów, do 1% białka, 0,06-1,4% kwasów, witaminy C, B1, B2, karoten. W składzie chemicznym papai znajduje się duża ilość minerałów: potasu, magnezu, wapnia i in.

Za najbardziej istotny produkt,, uzyskiwany z owoców papai uważana jest papaina – najważniejszy spośród sześciu enzymów, wyodrębnionych z mlecznego soku owocu. Do pozyskania enzymu wykorzystuje się niedojrzałe, jeszcze twarde, ale w pełni ukształtowane owoce. Z mlecznego soku, wyciekającego w ciągu kilku sekund z rowków, nacinanych z czterech stron na powierzchni owoców papai i szybko wysychającego na powietrzu, otrzymuje się lateks. Lateks rozpuszcza się następnie w wodzie i wytrąca osad, z którego wyodrębniana jest papaina. Z jednego owocu można uzyskać 10-15 g mlecznego soku, zawierającego 10-11% papainy. W składzie papai odkryto jeszcze inne enzymy: chymopapainy, proteinazy, peptydazy, glicyno-endopeptydazy, caricaina, lizozym, lipazę i transferazy (glutaminy) oraz aminokwasy.

Papaina to mono-merkaptanowa endoproteinaza cysteinowa. Ze względu na charakter działania, enzym ten bywa określany jako „roślinna pepsyna”. Jednak w odróżnieniu od pepsyny, papaina jest aktywna nie tylko w kwaśnym, ale i w neutralnym oraz zasadowym środowisku. Naturalne przyjmowanie papainy istotnie wpływa na poprawę procesu trawiennego w żołądku i jelitach, zwłaszcza przy zaburzeniach spalania białka. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że papaina oddziałuje na zespół żołądkowo-jelitowy jedynie miejscowo i wchłaniana jest jedynie w minimalnej ilości, co zapobiega ubocznemu działaniu, mogącemu wywołać negatywne skutki dla organów wewnętrznych zwłaszcza dla wątroby.

Papaina niweluje toksyny wielu czynników chorobotwórczych. Zawarta w lateksie „drzewa” melonowego lizyna posiada właściwości hamujące rozwój drobnoustrojów. Największą wrażliwością na działanie lizyny charakteryzują się gram-dodatnie mikroorganizmy.

Papaja wspomaga czynności organizmu, związane z syntezą argininy, tj. aminokwasu aktywizującego hormon wzrostu HGH, istotnego również dla procesu regeneracji komórek wątroby.

Papaina przyśpiesza gojenie ran, owrzodzeń troficznych i odleżyn, ułatwiając ich oczyszczanie z bakterii i grzybów. Skraca okres zaognienia rany, przyśpiesza oczyszczanie ran z patogennej mikroflory (stafilokoków = gronkowców), tworzy warunki dla procesów reparacyjnych (regeneracji) Papaina stymuluje spalanie martwych komórek, nie stwarzając przy tym zagrożenia dla zdrowych tkanek.

Opis produktu (skład) i instrukcja do pobrania

 

 

 

Design downloaded from free website templates. cciworld.de